6 způsobů, jak nakopnout svoji motivaci

Asi to zažil každý z nás. Ten pocit, že se nám nic nedaří, jsme bez energie, bez nápadů, možná až bez „vnitřní motivace“, která by nás hnala dopředu. Jednoduše řečeno, nic se nám nechce. Co s tím?

Poslední rok byl pro nás všechny těžkou zkouškou a může se zdát, že konec tohoto období je zatím v nedohlednu. Zvykáme si na zvláštní pocit nejistoty a snažíme se nacházet opěrné body. Někdy se nám však rozplynou pod rukama a my se opět ocitáme ve zvláštním psychickém rozpoložení, ze kterého se těžko samostatně vystupuje.

Cítit se bez energie nebo bez motivace je zcela normální. Čas od času se to stane. V takových chvílích je důležité se určitě „nebičovat“. Nebýt k sobě kritičtí. Je v pořádku dát si den volna a jen tak být a pokud to potřebujete, třeba i nic nedělat. Věřte, že i my ve Škole plnění přání máme takové dny. A proto jsme dali hlavy dohromady a sepsali vám několik způsobů, jak se znovu nakopnout a jak znovuobjevit naši vnitřní motivaci!

  1. Potřebujete den volna? Dopřejte si ho! Nemusíte stihnout každý den nespočet pracovních úkolů, mít naklizeno, navařeno, docvičeno a spoustu dalších úkolů ze seznamu. Jednou za čas prostě vypnout a jen být a lenošit potřebuje opravdu každý. A hlavně se nekritizujte nebo neomlouvejte za tuhle potřebu. Naše tělo potřebuje ve vyváženém poměru aktivitu i odpočinek. Některé dny jsou náročnější, tak si tělo i mysl žádají kompenzaci a regeneraci. Dopřejte si ji a to důsledně. Zkuste nechat vypnutý notebook nebo ho schovejte z dohledu a dělejte jen to, na co se cítíte, i kdyby to bylo ležení u televize, je to v pořádku.
  2. Plánujte si svůj čas i vaše úkoly. Rozvrhněte si své priority, a to i na několik dní dopředu. Nemusíte vše stihnout během jediného dne, no ne? Plánujte si i aktivity, které vás baví a na které se těšíte. Denně by měla být minimálně jedna drobnost, činnost nebo aktivita, který vás potěší.
  3. Dopřejte si malé radosti. Vy sami víte nejlépe, co vám udělá radost a co vás opět nakopne. Dopřejte si jednou za čas váš oblíbený dortík, pusťte si seriál, který máte rádi nebo přečtěte knížku. Kupte si třeba svíčku nebo něco na zkrášlení, když vám to udělá radost. Zkoušejte i věci nové a přestaňte se bát selhání. Vždy můžete totiž začít znovu. Důležité je chtít a rozhodnout se.
  4. Pochvalte se! Každý večer, než se uložíte ke spánku, se pochvalte alespoň za jednu věc, kterou jste ten den zvládli. Nebo prociťte, za co jste vděční. Zabere vám to minutku nebo dvě, ale naladí vás to na příjemné myšlenky.
  5. Připravte si večer krásný další den. Jak na to? Při večerním sebeocenění nebo vděčnosti věnujte ještě jednu minutku představě krásného zítřejšího dne. Představte si, co pěkného vás ten den čeká nebo co příjemného zařadíte. To méně příjemné zkuste prostě vzít tak, že je to jen jedna součást celého dlouhého dne a čeká vás toho mnohem víc. Uvidíte, že se vám bude vstávat mnohem lépe a kdybyste ještě neměli zcela zažitý tento návyk, hned ráno opět přesměrujte své myšlenky na to příjemné a pozitivní. Večer zjistíte, že jste měli docela fajn den, uvidíte 😊
  6. Zařaďte dechová cvičení do vašich každodenních rituálů. Stačí i pár minut denně. Uvidíte, že správný dech a zaměření pozornosti jen na vás, ve vás povzbudí pozitivní emoce a příjemný, klidný pocit. Začněte třeba s pěti nádechy a výdechy každé ráno nebo večer, a myslete pár vteřin jen a jen na ně.

Možná se vám zdá, že to opakujeme stále dokola, ale nejdůležitější je chtít, rozhodnout se a podle toho jednat. Protože síla rozhodnutí je zcela zásadní. Takže pokud máte pocit, že jste ve svém životě ustrnuli a nemáte energii jít dopředu, změňte to v hlavě a potvrďte činy. Síla vašeho myšlení je největší hnací motor.

Další tipy na rituály, které vám pomohou si udržet vnitřní motivaci, najdete v našem článku Praktikujte rituály každý den a pocítíte změnu ve svém životě nebo vyzkoušejte aromaterapii, jako podpůrný prostředek pro sebe. Pár rad jsme sepsali do článku Jak pomocí aromaterapie podpořit sebelásku?

Máte vy nějaké osvědčené rady nebo tipy, které vám dodají ztracenou energii a které vás motivují?