Jak pomocí aromaterapie podpořit sebelásku?

Co má aromaterapie společného se sebeláskou? Je to péče o sebe, o svůj vnitřní prostor, mentální nastavení a fyzické tělo. Hlavně je to prostředek, jak můžete směřovat energii k sobě a věnovat si čas i pozornost. Aromaterapie nás přivádí k našemu nitru, tužbám, pocitům a přáním. Jak to dělá? Prostřednictvím naší čichové paměti (která je mimochodem jedním z nejspolehlivějších druhů paměti) obchází naši analytickou mysl a jde přímo do našeho nitra. Určitě se vám v životě už stalo, že jste ucítili nějakou vůni a najednou se vám objevila před očima vzpomínka, jen tak vám bleskla hlavou, a zanechala ve vás určitý pocit, který je s tou vzpomínkou silně spjatý. To je princip, na kterém aromaterapie funguje. Pomáhá nám najít to, co je pro nás příjemné a podporovat to. Pokud však chcete aromaterapii používat terapeuticky, je možné pracovat i s tím, co je nám nepříjemné až traumatické. V takovém případě doporučujeme spolupracovat se zkušeným aromaterapeutem, který vás bezpečně provede celým procesem a citlivě zvolí koncentraci a složení aromaterapeutické směsi.

Dnešní článek je ale o sebelásce a o tom, jak si pomocí aromaterapie věnovat pozornost a proč to dělat. Nejdříve zjistěte, které vůně vám skutečně voní a zanechávají ve vás opravdu příjemné pocity nebo přímo radost. Často to bývají citrusy (pomeranč, mandarinka, citron, bergamot), vanilka, růže, levandule nebo mátaeukalyptem. Záleží jen na vašem čichovém vjemu. Doporučujeme jít zcela intuitivně a význam jednotlivých vůní si zjistit až po tom, co prozkoumáte, jak na vás působí. Vaše analytická mysl tak odpočívá a vy můžete trénovat tu kreativní a pocitovou část, která se sebeláskou úzce souvisí. Pak si vyberte jednu nebo dvě vůně, které vám dnes opravdu voní, a nakapejte je do aromalampy nebo difuséru, nebo do mističky s vodou a nechte vypařovat. Stejně tak je možné pár kapek dát do rozprašovače s vodou a rozptýlit v bytě nebo na místě, kde si chcete odpočinout. To jsou nejjednodušší způsoby, jak využít aromaterapii pro podporu sebelásky.

Jak uvést sebelásku do praxe?

Vůně, které v nás vyvolávají příjemné pocity v nás vytvoří pocit klidu, bezpečí a radosti. Působí harmonicky na nervovýhormonální systém a my se prostě cítíme moc dobře. V takovém rozpoložení se běžné povinnosti řeší mnohem snáze a stres se nás netýká. Zejména ten plíživý, dlouhodobý stres a tlak, který je častou příčinou chronických neduhů a dlouhodobé frustrace nebo „nijaké“ nálady. Vůně nám pomáhají eliminovat tento typ stresu, a naopak nám pomáhají směřovat energii k tomu, co máme rádi. Otevírají tak naše emoce city a srdce a pouští do života více lásky. Už nemáme dál chuť se zbytečně přetěžovat, protože nám to naše hlava nařizuje. Více vnímáme sebe a své potřeby a vycházíme jim vstříc. Hledáme v životě rovnováhu mezi povinnostmi a odpočinkem. Tak jsme pro sebe i pro své okolí bytostí, se kterou je příjemné trávit čas. To je důsledek sebelásky. To krásné vnitřní rozpoložení, ze kterého myslíme, jednáme a žijeme. Přirozeně kolem sebe vytváříme příjemnou atmosféru, ve které se občasný stres a tlak rychle rozpustí.

Jestli vás aromaterapie zajímá, v našem online kurzu Aromaterapeutická lékárnička najdete základy použití s esenciálních olejíčků a charakteristiku několika z nich. Dál vás čeká řada dalších tipů, jak jednotlivé vůně kombinovat.

V každém případě doporučujeme vůně zařadit do svého života, protože je to rychlý způsob, jak naši mysl přeladit na radost a respektovat vlastní potřeby.