Proč je kvalitní spánek cestou ke zdravé imunitě?

Zdravá imunita je základem našeho celkového zdraví. Ale i přesto většina z nás dělá chyby v základních principech zdravého životního stylu. A spánek je bezesporu hlavním pilířem naší zdravé imunity, ale i fyzického a psychického zdraví.

Je řada návodů, technik i moudré literatury, která nám poskytne řadu fungujících technik, jak zlepšit spánek. Proč je tedy neděláme a stále se občas nevyspíme? Použijme známé klišé: „Je to v naší hlavě.“ Ono to ale zas takové klišé není. Mnoho věcí, které bychom měli dělat, prostě neděláme. Důvodů je celá řada, ale mezi prvními bude bezesporu nedostatek času informace najít, absorbovat, praktikovat a udělat si v tom systém.

Tak to nedělejte. Víte proč? Možná jste prostě unavení z toho všeho a další informační nálož není to pravé. Máme pro vás jednoduché a snadné řešení, jak být k sobě vlídnější, a ještě z toho mít radost i dobrý pocit.

Jsou to malé rituály, které když začnete praktikovat před tím, než se odeberete do vaší postele, vám pomohou v cestě za zdravým a kvalitním spánkem. A jaké rituály to jsou?

  1. Příprava na spánek, může začít už během dne. I když jste doma přikovaní na home-office nebo se staráte o děti, naordinujte si každý den krátkou procházku. I 30 minut denně se počítá! V krajních případech vám povolíme i 15 minut 😊 Opravdu, aspoň ta čtvrthodinka čerstvého vzduchu, nádechu a výdechu a radosti ze života je víc než nic. Dopřejte si to!
  2. Myslete na to, že poslední jídlo by mělo být přibližně 3 hodiny před spánkem. Nikomu se neusíná dobře s plným žaludkem. Před spaním zapomeňte na těžká smažená jídla a zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny a ryby. Nedoporučujeme ani silně kořeněná jídla, která vás spíše nabudí. Ten krátký pocit slasti a uspokojení frustrovaných chuťových buněk vám opravdu nestojí za celonoční převalování se sem a tam a pocit těžkého žaludku, nebo ano? Taková jídla si mnohem víc vychutnáte občas a přes den. Vyzkoušejte tuhle změnu a sami uvidíte, jak se budete cítit.
  3. Zkuste vypnout hlavu. Nebo přesněji, vaši mysl. Lehko se to řekne, že ano? Ale věřte nám, že krátká meditace nebo večerní jóga umí divy! Dechové cvičení zklidní vaši mysl. Není nic horšího, než když ležíte v posteli a váš mozek jede na plné obrátky. Myšlenky proudí sem a tam jak na dálnici a nenechají vás spát. Všechny ty úkoly a povinnosti vám do zítřejšího dne neutečou. Nebo se to už někomu z vás stalo? Důležité je, nenechat se tím pohltit. „Ráno moudřejší večera.“ A pokud vás něco trápí, vypište se z toho do vašeho deníku.
  4. Přibližně hodinu před spaním vypněte vaši televizi a dejte telefon stranou (ideálně zapněte režim zvuku Letadlo a nemějte telefon hned u postele). Světlo a záření z televize negativně ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Toto záření snižuje tvorbu melatoninu, který je zodpovědný za regulaci denního cyklu, tedy času spánku a bdění. Jestliže se vystavujeme tomuto záření před spaním, budete pravděpodobně nejen hůře usínat, ale budete se i častěji budit a během dne budete unavení a bez nálady.
  5. Místo bezmyšlenkovitého sledování televize vezměte do ruky knížku nebo váš oblíbený časopis a uvařte si bylinkový čaj.

Těchto pět jednoduchých rituálů jsme vybrali, aby se vám lépe a kvalitněji spalo. Můžete si vybrat jen jeden nebo vyzkoušet všechny. Doporučujeme aspoň některé praktikovat pravidelně a po delší dobu. Ideálně kolem jednoho měsíce. Někdy nám může trochu trvat, zvyknout si na nový rituál, i když je pro nás prospěšný. Tak ať je přínos co největší.

Praktikujete nějaké rituály, než se odeberete ke spánku? Dejte nám vědět jaké!