ROZHOVOR S KOUČEM ONDROU CALÁBKEM

Lektor a kouč Ondřej Calábek vede ve Škole plnění přání několik kurzů, které jsou zaměřené na rozvoj vlastního já. Vyzpovídali jsme ho pro vás, aby vám přiblížil právě připravovaný online kurz Archetypy v nás*, na kterém objevíte svého vnitřního Boha či Bohyni a naučíte se, jak pracovat se svým vědomím i nevědomím!

  • Ondřeji, mohl byste nám prosím stručně představit, co znamená kurz Archetypy v nás? Co se účastníci kurzu v tomto „webináři“ dozvědí? Mají se nějak speciálně na webinář připravit?

Archetypy u lidí se dají přirovnat k pudům u zvířat, je to takové naše hluboké nastavení, které hlavně v krizových situacích převládá. Během kurzu se účastníci naučí, jak s archetypy pracovat, proč je dobré je znát, jaké máte dominující archetypy a také jak vycházíte s jinými archetypy, lidmi, potenciálními partnery.
Webinář je přístupný všem, kteří se chtějí dozvědět víc o sobě, svých silných a temných stránkách a především, kteří chtějí sdílet a aktivně se zapojit. Díky interakce všech zúčastněných se dozvíte nejen víc o sobě ale i o ostatních archetypech a hlubšího pochopení, proč občas lidé reagují “nepochopitelně”.

  • A naše oblíbená otázka, vracejí se k vám vaši kurzisté? Pomáhá jim poznání, jaký typ řeckého boha se v nich nachází?

Lidé, kteří se zúčastní jednoho z mých kurzů se často vrací na kurzy jiné. I když se to třeba úplně nezdá, mnoha témat na sebe navazují. Potom, co lidé zjistí, že u nich dominuje Dionýsos, tak ví, že mají predispozici propadat závislostem, a tak se na mě rádi obrátí a přihlásí se i na kurz Závislosti a omezení.

Většina lidí díky tomu, že si uvědomí, jaké archetypy jim dominují pak s těmito vědomostmi lépe hledají vhodný protějšek.

  • Ve Škole plnění přání vedete Ondřeji více kurzů, jak jste již zmínil – Umění komunikace nebo Závislosti a omezení. Můžete nám prosím tedy oba kurzy přiblížit? Dočkáme se online verzí i v rámci těchto dvou kurzů?

Kurz Umění komunikace je o různých způsobech komunikování, řeči těla, očních vzorcích, vesměs co všechno vlastně říkáme, aniž bychom otevřeli pusu. Toto jde dobře i ukázat, vysvětlit a vyzkoušet si i prostřednictvím webkamery.
Kurz Závislosti je víc o prožitcích, na tomto kurzu používám několik osvědčených technik neurolingvistického programování, které by nebyly tak účinné skrz online rozhraní. Pracuji nejen s vědomým účastníků, ale i s nevědomým, které když se naučí, že denně vykouříme 15 cigaret, tak pak, abychom na to nemuseli myslet, nám pomáhá, abychom si tu cigaretu prostě zapálili, aniž bychom si toho byli plně vědomi.

  • Dočetla jsem se o vás, že se věnujete alternativní psychologii a neurolingvistickému programování. Můžete nám prosím přiblížit, co to znamená?

K alternativní psychologii jsem se dostal díky svému dědečkovi, který má alternativní univerzitu. Hypnóza, meditace, archetypy a koučování jako takové mě zaujalo nejvíce. Jelikož výuka univerzity je opravdu pestrá a našel jsem své zaměření, tak jsem jel do Londýna studovat na NLP Akademii, následně jsem své studium pokračoval na NLP Akademii v Praze i v Brně, kde dodnes působím jako externí lektor, převážně v angličtině.

  • Věnujete se i koučinku. Koho vlastně koučujete? Zaměstnance ve velkých firmách nebo samostatné klienty? S čím za vámi vaši klienti vlastně přicházejí?

Nejčastěji koučuju samostatné klienty. Lidi za mnou chodí řešit například závislosti – chtějí přestat kouřit, pít, zhubnout…nebo třeba problémy s trémou a schopnost být razantnější a prosadit se. Také řeším různé konflikty v rodině, hlavně vyrovnání mého svěřence se situací, v které se nachází.

* https://www.skolaplneniprani.cz/produkty/archetypy-v-nas-2/