Proč je dobré meditovat?

Máme pro vás rozhovor s Marinou o řízených meditacích, které najdete na našem YouTube kanále. Proč je dobré meditace pravidelně praktikovat a co vám to přinese se dozvíte níže!

MARINO, PROZRAĎ NÁM, PROČ BY ČLOVĚK MĚL ZAŘADIT MEDITACE DO SVÝCH DENNÍCH RITUÁLŮ?

Co vlastně jsou rituály? Wikipedie říká že to je způsob chování, založený na tradičních, osvědčených, prověřených pravidlech a normách. Lidsky řečeno – jsou to naše zvyky. Žijeme podle určitého denního režimu, který nejdříve převezmeme od našich rodičů, potom ho měníme podle sebe a lidí přicházejících do našich životů, k tomu se připojí sociální nastavení bytí – školka, škola, práce atd. Často ani nepřemýšlíme, jestli se nám to libí či ne, jedeme v zajetých kolejích a naše osobní touhy se stávají jen vzdálenými sny.

A právě meditace, kterým já říkám „soukromé rozhovory se svým vlastním já“, nás probudí, pomůžou nám podívat se do sebe a vzpomenout si, po čem vlastně toužíme, pochopit, jestli jdeme svou cestou. To je velice účinný aspekt meditace. Čím častěji meditujeme, tím rychleji se dostáváme k životu, který chceme žít. Soustředíme se na své touhy a přání.

JAK JSI SE, MARINO, DOSTALA K MEDITACÍM? POMOHLY TI BĚHEM TVÉHO ŽIVOTA V NĚČEM?

Kdysi pro mě byla „meditace“ něčím nehmatatelným a neuchopitelným. Ale něco mě vždycky k meditacím přitahovalo. Ptala jsem se svých známých nebo koučů, jak mám meditovat, ale nikdo mi vlastně nebyl schopný poradit.

Pak jsem v jedné knížce narazila na zajímavou indickou radu, jak meditovat – „medituj na něco, co máš rád, například pro blaho své krávy,“ všichni víme, že v Indii je kráva posvátné zvíře. Teprve potom jsem pochopila, co mám dělat. Tato rada vlastně spočívá v tom, abychom se v naší mysli a ve své představivosti soustředili na něco známého, co máme rádi, co rádi pozorujeme a co nás uvádí do stavu štěstí, tedy do hladiny alfa. Duševní pohoda, kterou Alfa vlny vyvolávají, přináší nejen zastavení toku našich myšlenek a celkové zklidnění, ale umožňuje lépe rozpoznávat vlastní emoce. Díky tomu začínáme vnímat sami sebe. V tomto tichu bez myšlenek a stavu radosti začínáme slyšet svůj vnitřní hlas, se kterým můžeme vést dialog.

Když jsem to vyzkoušela a v meditaci jsem se zaměřila na květinovou louku, vyšlo to! Od té doby medituji. Jedině díky meditacím jsem začala přijímat lidi takové, jací jsou. Meditace mi pomohly změnit moji životní cestu, názory, okolí, získat důvěru k sobě, splnit spousta mých přání a mnoho dalšího.

JAKÝ CÍL MAJÍ TVÉ MEDITACE VE ŠKOLE PLNĚNÍ PŘÁNÍ? PRVNÍ MEDITACE BYLA NA PŘIVOLÁNÍ DOKONALÉHO PARTNERA, DRUHÁ NA POSÍLENÍ SEBEDŮVĚRY V PLNĚNÍ PŘÁNÍ…

Meditace mohou být řízené a neřízené, v úplném tichu nebo s hudbou, na určité téma anebo jen relaxační. Pro začátečníky doporučuji řízené meditace, které jim umožní pochopit, jak to celé vlastně funguje. Většina z nás si přeje v globálním formátu – například „chci mít nové auto“, někteří dokonce znají i značku a barvu svého vysněného auta. Ale málo kdo promýšlí svoje přání do detailu. Řízené meditace ve Škole plnění přání mají lidem pomoci správně se naladit a vizualizovat si svoje přání. Mnozí ani netuší, jak mají meditace dělat, jaká správná slova používat při vizualizaci, aby se jejich přání plnila. Slovní obraty i správná vizualizace jsou velice důležité při plnění přání.Přeji si, aby se lidé naučili správně meditovat, vizualizovat a správně přát. Pak už nebudou potřebovat řízené meditace, budou schopni vytvářit si vlastní meditace a tvořit svůj osud naprosto samostatně. To je mým cílem. Jen šťastní lidé mohou tvořit šťastný svět, a to je mým největším přáním.

JAK ČASTO BY MĚL ČLOVĚK MEDITOVAT?

Meditace, které nabízím já, nejsou relaxační, jsou určené pro práci se samým sebou a vyžadují trénink a trpělivost. Jsou určené pro přetransformovaní myšlenek blokujících plnění přání, pomáhají posílit sebedůvěru a naučit se věřit si. Tyto meditace nás učí myslet jinak, než jsme zvyklí. A proto by měl člověk, když budu mluvit o úplném začátečníkovi, který chce dosáhnout jistého výsledku, nabízené meditace poslechnout cca 30krát, a to nejlépe denně!

Ale berme ohled na to, že je tento rytmus velice individuální. Záleží samozřejmě na člověku. Někomu třeba bude stačit jen desetkrát, někomu pětkrát, a někteří budou potřebovat i vícekrát. Většina lidí musí mít při meditaci zavřené oči, někteří meditují s otevřenými. Zaleží na vašich meditačních schopnostech, zkušenostech, síle a chuti změnit něco v životě.

Co je ale velmi důležité – meditovat pravidelně. Pokud si poslechnete meditaci pouze jednou, po druhé až za měsíc, po třetí až za dva – k žádnému výsledku se nikdy nedostanete. Doporučuji si nastavit vlastní rytmus a meditovat!

 

PLÁNUJEŠ JEŠTĚ NĚJAKÉ DALŠÍ MEDITACE VE ŠKOLE PLNĚNÍ PŘÁNÍ? BUDOU MEDITACE PRAVIDELNÉ?

Kromě zmíněných prvních dvou meditací mám ještě v plánu natočit dvě 15minutové meditace. Budou to meditace na přitažení finančního dostatku a blahobytu a meditace na otevření se sebepřijetí a pro podporu sebelásky, které se objeví postupně na našem YouTube kanále. A na podzim plánuji natočit další čtyři speciální minimeditace na plnění konkrétních přání.

Těším se na posluchače. Všem přeji krásné dny, hezké meditační zážitky a plnění Vašich přání!

Marina