Jak bojovat s negativními myšlenkami?

Určitě to všichni znáte. Ráno se probudíte a cítíte, že něco není v pořádku. Můžete například pociťovat úzkost nebo celkovou únavu. S probuzením se vám hlavou začnou prohánět negativní myšlenky a dobrá nálada je tatam. Proč bych měl nebo měla vůbec vstát? Další zbytečný den, na co se mám těšit? Momentální situace určitě pozitivnímu myšlení nenahrává a není snadné udržet si nadhled a optimistický přístup. Co je však důležité, určitě se nebičujte za to, když takový den přijde. Je to zcela normální a jen to přijměte a pokuste se postupně přesměrovat pozornost k tomu příjemnému, co vás ten den čeká. I kdyby to byl jen hrnek dobré kávy, pořádně si ji vychutnejte!

Horší situace nastává, pokud máme takové dny neustále a nedokážeme negativní emoce zpracovat. Točíme se vlastně v takovém kruhu. I když to není jednoduché a může se zdát, že nás naše vnitřní motivace zcela opustila, existuje pár nástrojů, které vám mohou pomoci v boji s negativními myšlenkami a špatnou náladou. Stačí chtít a naučit se několik jednoduchých postupů, které vám pomohou v cestě za dobrou náladou.

  1. Mentální hygiena. Najděte si pro vás fungující způsob, jak si utříbit myšlenky nebo jak zpracovat vaše emoce. Někomu pomáhá kreativní tvoření, někomu tanec, někdo se rád ze svých emocí například vypíše, praktikuje rituály, medituje nebo si zacvičí. Je potřeba umět pracovat sami se sebou. Na každého bude platit něco jiného, ale určitě se nebojte najít ten váš způsob! Vytvořte si například vaši osobní myšlenkovou mapu, je to skvělý nástroj pro srovnání vašich myšlenek nebo přání.
  1. Work-life balance znamená správnou prioritizaci mezi prací a naším volným časem. Práce, domov, práce, domov. To teď nějakým způsobem zažívá mnoho z nás. Snažíme se zvládnout stres, práci, rodinu, domácí práce, děti, školu, a tak nějak jsme přišli o věci nebo aktivity, které nám pomáhaly se odreagovat. Nemůžeme si zajít na jógu, dobrou večeři nebo se vidět s přáteli, tak jak jsme byli zvyklí. Proto na nás může dopadat pocit, že se momentální život točí pouze kolem „nikdy nekončící práce“ a s tím mohou přijít i negativní emoce a myšlenky. Je důležité na sebe nezapomínat a ten čas určený jen nám si opravdu najít. 
  1. Zdravý spánek. Když už jsme zmínili mentální hygienu, nesmíme opomenout ani spánkovou hygienu. Věřte nám, že spánek, a hlavně ten kvalitní spánek, vám pomůže cítit se lépe a naplní vás potřebnou energií. Naučte se pár rituálů před spánkem, které, když budete praktikovat pravidelně, vám pomohou. A věřte, že to určitě není koukání na televizi do půlnoci. Uvařte si bylinkový čaj, který zklidní vaši mysl, otevřete si vaši oblíbenou knížku nebo si zacvičte večerní jógu. Stačí i patnáct minut a vaše tělo bude připravené ke spánku.
  1. Relaxace duše a těla. Hýčkejte svou mysl i tělo. Mějte se rádi. Ženy určitě ví, jak naši mysl povznese, dát si horkou koupel, masku na obličej a jen tak prostě být. Je to opět čas, který strávíte sami se sebou. Protože vztah k sobě samým je to nejdůležitější. Najděte si vaše rituály, které zrelaxují vaši mysl, tělo a nabijí vás energií. Vyzkoušejte třeba aromaterapii, která má blahodárné účinky jak na naše tělo, tak i mysl. 
  1. Socializujte se. Stejně tak jako je důležitý čas, který je určen jen nám, je důležité si udržovat i naše sociální vazby. Víme, že to situace momentálně ne zcela dovoluje a už jsme nejspíš všichni unavení z online hovorů a telefonátu, ale musíme vydržet. A když na vás přijde špatná nálada, zaručeně vám pomůže dobrý přítel nebo kamarád  Není dobré být neustále ve své vlastní bublině, takže když vás přepadne špatná nálada, nebojte se zvednout telefon a vypovídat se! Nebo si nalijte třeba víno a dejte si videochat s kamarády. Taková „online hospoda“.

S negativními emocemi a myšlenkami lze bojovat nebo spíš pracovat. Je důležité je pochopit, zpracovat a hlavně věřit! Věřit sami v sebe. Ne nadarmo u nás ve Škole plnění přání říkáme, že to jen my sami jsme tvůrci našeho života. Máte své oblíbené rituály, které vám pomáhají v boji s negativními myšlenkami? Podělte se s námi třeba ve FB skupině nebo na Instagramu.