Zajímá vás aromaterapie? Nový lektor, nový workshop!

Před nedávnem jsme v našem týmu Školy plnění přání přivítali novou lektorku Katku Volkovou, která se věnuje aromaterapii, masážím, poradenství i terapiím. Proto jsme pro vás Katku vyzpovídali, aby nám více přiblížila její nový kurz Praktická aromaterapie, který najdete na našich webových stránkách www.skolaplneniprani.cz v sekci KURZY pod názvem Praktická aromaterapie

Katko, jak dlouho se aromaterapii věnuješ a co bude obsahem tohoto nového kurzu? 

Aromaterapii se věnuji celkem asi 16 let. Jako profesionál 6 let. Ze začátku pro mě bylo důležité pochytit co nejvíc informací o složení olejů, jejich vlastnostech, používání a terapeutickém využití. Když jsem začala aromaterapii školit, pochopila jsem, že praxe je nejlepší učitel. To je hlavní část nového kurzu. Samozřejmě obsahuje základní informace o aromaterapii a využití esenciálních olejů. V praktické části si účastníci vše vyzkouší, a hlavně se setkají s oleji z různých úhlů pohledu a mohou si k nim vytvořit vlastní vztah a sami začít vnímat jejich vlastnosti a jak je využít. Takové poznání vám už zůstane napořád a je na každém, jestli ho bude rozvíjet dál sám nebo u specialistů.

Jak může aromaterapie ovlivnit naše zdraví?

To je jednoduché a složité zároveň 😊 Na fyzické úrovni například pomáhá hojit rány, dezinfikovat, zklidňovat kožní problémy, mírnit nachlazení nebo uvolnit svalové napětí. Mnohem zásadnější je však její působení na naše nastavení, vnímání, emoce a myšlenkové vzorce. Aromaterapie v principu obchází naši analytickou mysl a působí na všechny naše ostatní části. Její účinek je velmi hluboký. Aromaterapie jako taková však patří do podpůrných systému. Pouze specialista může míchat směsi na terapeutické využití.

Co tě vedlo k tomu zajímat se o aromaterapii?

Abych byla upřímná, neumím si vybavit počátek mého zájmu. Zajímám se o různé druhy alternativního léčení, podporu zdraví, a hlavně o práci s naší vlastní energií. Myslím, že jsem během mého zkoumání narazila i na aromaterapii a působení vůní. Zaujalo mne na ní, jak perfektně funguje naše čichová složka a jak hluboce umí vůně působit na člověka. Setkáváme se s nimi denně jsou nám přirozené. Cílené využívání vůní je v základu poměrně jednoduché a přináší ohromné pozitivní účinky na fyzické, psychické i energetické úrovni. Je to komplexní přístup, který můžete používat a rozvíjet celý život a v každé fázi vám ohromně prospívá. A nejen vám, ale i lidem kolem vás. Vůně jsou cestou k sobě a k vlastnímu seberozvoji, tak možná tohle poznání pro mne bylo opravdu zásadní a chtěla jsem vědět víc.

Kdo se může kurzu Praktická aromaterapie zúčastnit?

Kdokoliv, kdo má kladný vztah k vůním a chce je cíleně v životě používat. Vůbec nezáleží na tom, jak moc se v tématu orientuje. Začátečníci získají základní informace a pokročilí si připraví vůni na míru. Každý si přijde na své a všichni jsou vítáni.

Praktická aromaterapie bude v nabídce kurzů ve Škole plnění přání. Proč jsi se rozhodla se Školou začít spolupracovat?

Pro zjednodušení řekněme, že, mne „šťastná náhoda“ zavedla do prostor, kde se nachází i Škola plnění přání. Okamžitě mne zaujal název, a později i nabídka školy. Zakladatelka školy Marina má úžasnou osobnost a přirozeně kolem sebe sdružuje lidi podobně zaměřené. Její nápad s akademiemi, které společně tvoří vždy 3 lektoři na jedno téma, se mi zdál skvělý. Pamatuji si, že mi hlavou blesklo, že by bylo skvělé se nějak podílet na projektech školy, například workshopem, protože sdružuje skvělé lektory a funguje jako podpora nebo průvodce pro lidi, kteří se věnují seberozvoji. Chtěla jsem přispět tím, co umím, k záměru podporovat druhé v jejich životní cestě.

Specializuješ se na body terapii. Můžete přiblížit co to znamená?

Body terapie je speciální druh masáže. Ve zkratce jde o to, že naše tělo má řadu významných bodů z hlediska psychosomatiky a mnoho energetických drah. Nejspíš znáte z čínské medicíny, kde jsou nazývány meridiány. Dají se zařadit do všech druhů masáží a terapií, které dělám a jejich účinek se s aromaterapií prohlubuje. Přístup je velmi individuální. V praxi tedy jdete na masáž a během ní pracuji i s energeticky důležitými místy a psychosomatickým body, pokud je to potřeba. Klient to většinou cítí spíš lehkým mravenčením nebo změnou energie. Je to velice jemné, takže kolikrát to splyne s masáží. Technika je absolutně bezpečná, protože si ji na podvědomé úrovni řídíte vy a vaše tělo.

Co bys doporučila lidem, kteří se zajímají o aromaterapii? Nějaký tip, rada?

Rozhodně ji zařadit do každodenní péče o sebe a věnovat se hlavně praxi. Znalosti přijdou časem. Nejlepší je začít s několika oleji, jejichž základní účinky dobře znáte a víte, jak je používat. Třeba 3-5. Pak, až si budete jistí, postupně přidávejte a rozšiřujte svou sbírku. A určitě je dobré kupovat si spíš menší obsah, kolem 5 ml. Více bych kupovala jen v případě, že si jste jistí, že olej používáte pravidelně. Rozhodně je dobré jít na kurz aromaterapie a pochytit základy od odborníka. Lépe se budete orientovat v literatuře, které je na trhu docela dost. A ještě jednu radu si dovolím. Pečlivě čtěte etikety a složení. Pokud chybí, určitě esenciální olejíček nekupujte nebo se informujte u výrobce.

Více o aromaterapii a workshopu naleznete ZDE!

 

 

 

Autor textu: Tereza Říhová