Jak optimismus ovlivňuje naše zdraví

Emoce jsou naší součástí a musíme s nimi pracovat každý den. Dokáží naše emoce ovlivnit i nás život a naše vlastní zdraví? Poslední dobou si můžete přečíst spoustu článků o tom, že emoce a naše myšlenky skutečně dokáží ovlivnit naše zdraví a že lidé, se kterými častěji cloumají negativní emoce, bývají častěji nemocní. Ale co s tím, když se nemůžeme negativních myšlenek zbavit?

Všechno je propojené. To, jak žijeme, jak se stravujeme, jak se cítíme a co s tím vlastně i děláme. Sama za sebe mohu říct, že jsem vždycky bojovala s pesimismem, za vším jsem viděla spíš to špatné a nepřipouštěla si to dobré. Určitě je to proces, přenastavit své myšlení a začít na svět a na svůj život pohlížet s optimismem a úsměvem. Je to něco, co se já osobně momentálně učím a vím, že je to dlouhá cesta, možná životní. A jaké mám prozatím poznatky? Že optimismus skutečně ovlivňuje naše vlastní zdraví!

Co na to říkají odbornící?

Nervový systém je spojený s naší imunitou. Existuje i obor, který se tomuto tématu věnuje – psychoneuroimunologie. Tento obor se zaměřuje na vzájemné ovlivňování psychiky, tedy i nervového systému a obranyschopností našeho těla. Naše negativní emoce mohou vyvolávat tělesné potíže, včetně i bolestí (jako je například bolest hlavy, zad, krční páteře atd.) Pokud navštívíte lékaře s určitým problém, je možné, že se za ním skrývají vaše negativní emoce nebo traumata, která jste prožili i před několika lety.

Souvislost mezi emocemi a vaším fyzickým zdravím je podle odborníků větší, než si kdokoli z nás umí představit. Proto je dobré neignorovat své negativní emoce, myšlenky a dál s nimi pracovat.

Jak na to?

Určitě existuje mnoho způsobu, jak pracovat se svými emocemi a na každého působí něco jiného. Za nás vám můžeme doporučit různá dechová cvičení, meditace nebo i relaxace, které vám pomáhají s vaší psychohygienou. Ta by měla být určitě součástí našeho každodenního života. Vnímejte své tělo a své myšlenky. Právě vaše myšlenky a emoce vám ukážou cestu, kde, jak a na čem pracovat. Být negativní je ta jednodušší cesta, která vám ale nepřinese nic dobrého. Každé ráno vstaňte a těšte se na nadcházející den, protože nikdy nevíte, kam vás ten den zavede.

Možná to zní jako klišé, ale čím jsem starší, tím víc tomu začínám věřit. Svět je skutečně krásné místo, plné inspirace, inspirativních lidí, míst a možností. To vy jste strůjcem svého vlastního života a štěstí. Přestaňte se bát a běžte novým příležitostem naproti. I když to poslední dobou vypadalo, že je konec světa, vězte, že není! Všechno má nějaký důvod a my jsme díky situaci, která nastala, mohli začít víc přemýšlet a vážit si věcí okolo nás. A i takto se můžeme dívat na velmi negativní věc, s pozitivním přístupem.

Autor textu:

Tereza Říhová