Jak minirituály pomáhají v úspěšné seberealizaci?

Chcete se těšit na každý den a umět se vypořádat se špatnou náladou? Tak to vám zaručeně přijdou vhod minirituály, které jsou snadné, časově nenáročné a fungují.

Co jsou minirituály?

Jsou to jednoduché malé rituály, které provádíme denně a vycházejí z našeho běžného života. Nepotřebujete žádné speciální nástroje, zaříkávadla nebo amulety. To patří do jiného druhu rituálů. Tady je cílem jednoduchost a minimalismus a hlavně pozitivní okamžitý efekt.

Co obsahují minirituály

Den každého z nás je úplně jiný, a proto jsou naše minirituály rozmanité. Pro někoho je to ranní káva, dechové cvičení, procházka v parku, vyřezávání dřevěných sošek nebo mytí nádobí. Nezáleží na činnosti, ale na pocitu, který to ve vás vyvolává.

Správný minirituál je:

  • Jednoduchý
  • Přirozený
  • Působí nám radost
  • Trvá maximálně pár minut
  • Vychází z našeho běžného dne
  • Provádíme ho vědomě a s plnou pozorností

Jak působí minirituály

Je to ten druh činnosti nebo stavu, při které okolní svět zmizí a jsme tu jen my, teď a tady. Vykouzlí nám lehký úsměv na rtech a příjemný pocit po těle. Vzpomeňte si na umělce, kteří často pracují nepřetržitě ve dne i v noci na svém díle. Po dokončení jsou plní energie a nevýslovně šťastní. Podobný pocit, ale za mnohem méně času, nám poskytují malé rituály, které praktikujeme denně.

Jak si sestavit svůj minirituál?

V první řadě je potřeba vycházet z vašeho běžného života. Hledejte své štěstí v maličkostech a zbytečně se nenuťte do rituálů, které vás zatěžují, nemáte na ně čas nebo se vám jakkoliv nehodí. Stále myslete na jednoduchost a pravidelnost. Můžete začít tak, že si prožijete jeden běžný den s plnou pozorností. Nic pro vás nebude rutina a každou činnost zkuste vykonávat, jako by to bylo poprvé v životě. Když si čistíte zuby, myjete nádobí, procházíte se nebo vaříte, myslete jen na to. Tak nejlépe poznáte, jaká činnost ve vás vyvolává klid a podporuje radost. Opravdu to může být cokoliv od krátkého dechového cvičení, přes procházku až po večerní čtení před spaním.

Pokud nic nenajdete nebo potřebujete inspiraci do začátku, stáhněte si náš e-book Jak správně na každodenní malé rituály. Tam najdete rady do začátku i tipy pro pokročilé. Například, jak si vytvořit svůj minirituál za pomoci vůní a aromaterapie, večerního psaní nebo vědomé chůze. Také tam najdete rituál vděčnosti, který je opravdu velmi účinný pro dobré psychické rozpoložení.

Proč praktikovat minirituály?

Každodenní malé rituály nám pomáhají uvědomovat si naše bytí, náš momentální stav a pomáhají nás navrátit do klidu a pohody, pokud se ocitneme mino vyrovnaný stav mysli. Nic pro nás není samozřejmé a nudné. Žádná činnost není stejná, i když ji děláme denně, protože pokaždé je to v jiném okamžiku a my jsme jiní. Pokud minirituál propojíte s nějakou svou afirmací, mantrou nebo myšlenkou, která vám pomáhá ve vašem aktuálním záměru a směřování, účinek tím posílíte. Znáte rčení: „Opakovaná lež se stává pravdou.“? Tak pro náš mozek opakované pozitivní činnosti se stávají pravdou. Tvoří se v něm nová spojení, která nám pomáhají, podporují nás nebo náš aktuální záměr. Vlastně si tak trochu programujeme život, který chceme. Začít můžeme právě s jednoduchým minirituálem, který nám nastartuje příjemný den.

Jak na to?

Hned po probuzení ještě chvíli setrvejte v posteli, ale neusínejte. Představte si v mysli váš den a hlavně to, na co se těšíte. Až z toho budete mít příjemný pocit, představte si i ty činnosti, na které se těšíte méně a přeneste na ně to příjemné rozpoložení. Celou představu doprovázejte klidným a přirozeným dechem. Kdykoliv během dne vás přepadnou pocity nepohody, stresu nebo frustrace, vybavte si příjemný pocit z rána a nechte se jím ovládnout. Za pár minut si tak můžete naprogramovat příjemný den a pokud to budete dělat pravidelně, po čase se vám bude vstávat mnohem příjemněji a je velice pravděpodobné, že vás bude potkávat hodně příjemných věcí. Protože jste svůj mozek naprogramovali na to příjemné a tomu nepříjemnému nevěnuje tolik pozornosti.

Nezapomeňte, že takové nastavení mysli chce svůj čas. Na začátku opravdu dělejte minirituál pravidelně a vytrvejte.

To byl jednoduchý příklad, jak si vytvořit minirituál, který vám pomůže k udržení dobré nálady po celý den. Víc inspirace najdete ve zmíněném e-booku Jak správně na každodenní malé rituály. Vytvořte si své minirituály, ať se těšíte z každého dne a plní se vám vaše přání. Začněte hned, protože život nečeká.