Detoxikace těla

strava

Detoxikace těla je tématem, které potkáváme dnes a denně v časopisech, na internetu i v reklamách. Co to ale doopravdy znamená a je očista těla skutečně tak důležitá? 

Naše tělo je každý den vystaveno působení nespočtu vlivů, pozitivních, ale také těch negativních, zvenčí i zevnitř. Míra půsovení těchto vlivů společně s individuální schopností každého jedince reagovat na ně, pak určují, jak moc jsme “toxikováni”. 

Mezi negativní vlivy patří nevhodná volba nápojů a potravin, nedostatek odpočinku, stres, nespavost. Kromě působení těchto vlivů na naši duševní úrovni, se nám zákonitě projeví i na úrovni fyziologické. Pokud se necítíme “ve své kůži” a úplně nevím proč, pak možná nastal ten správný čas k detoxikaci.

Játra – filtrace našeho těla

Játra jsou centrálním orgánem metabolismu čili látkové výměny a jejich selhání je velmi vážným problémem vedoucím k postupnému selhání organismu. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin, takže nám pomáhají trávit. Jsou trávicí žlázou, tvoří některé hormony, ukládají glykogen, železo, některé vitamíny a minerály a nezastupitelná je jejich úloha při zmiňované detoxikaci organismu. Z těchto a mnoha dalších důvodů bychom tomuto orgánu měli věnovat náležitou pozornost a péči. 

Začněte jednoduše

Na úplný začátek bude stačit, když přehodnotíme složení potravy, kterou přijímáme a je jakýmsi palivem pro náš organismus. Játra, s pomocí ledvin a slinivky, jsou totiž filtrem, který rozkládá potravu, zachycuje toxiny v ní obsažené a poté je pomáhá vylučovat z těla ven. Toxiny zde rozumějme například přemíru tuků, sacharidů nebo alkoholu. 

Ve své podstatě lze uplatnit pravidlo selského rozumu, a nad svou potravou a jejím složením se zamyslet. Nejde o nic složitého. Naše tělo potřebuje tuky, aby mohlo vstřebat některé vitamíny a naopak sacharidy zase rozkládá na potřebnou energii. Bílkoviny jsou nutné k ochraně a stavbě svalové hmoty a tedy ani bez nich se úplně neobejdeme.

Rovnováha je základ

Důležité je najít rovnováhu nejen v zastoupení těchto tří složek potravy, ale také v tom, jaký jejich poměr je vhodný právě pro vás. Nároky na stravu budou totiž zcela jistě odlišné, v případě, že po práci intenzivně sportujete, a nebo v případě, že vás sport nebaví a raději se věnujete fyzicky méně náročnému koníčku. 

Ať je vaše vytížení a životní styl jakýkoliv, vždy se vyhýbejte jednostranné stravě a naučte se vnímat, jak jednotlivé potraviny ve vašem jídelníčku na tělo působí. Jste po některém jídle unavení, jindy máte zase potíže s trávením a jídlo vám jako kámen leží v žaludku? To je jasným ukazatelem, toho, že právě takové potraviny byste měli, alespoň dočasně, z jídelníčku vypustit. Každý člověk je však individuální, mějte tedy na paměti, že ani zde neplatí na každého “stejný metr”.

Na našem workshopu Detoxikace a strava selským rozumem se dozvíte více o tom, jaké typy přístupů ke stravování existují a jak působí na náš organismus. Podrobně zjistíte, jak přistupovat k očistě organismu a kdy je nejlepší s ní začít. Seznámíte se s individualitou jednotlivých metabolických typů a budete umět určit, která strava je pro každý z nich nejvhodnější. 

Staňte se sami sobě výživovým poradcem a přeměňte své tělo do jeho nejlepší formy.